341276.jpg

Porokuvion malli (reunakuviot ja poro)
Jaacks Hanna: Nyt neulomaan! (Gummerus 1988) s.215

Perussukan ohje Mikkola Annukka: Käsityön pikkujättiläinen (WSOY 2006) Sisukkaat s.224 soveltaen silmukkamäärälle 54 (jalan koko 41)

Varsi omalla ohjeella: Viisi kierrosta joustinneuletta, yksi kierros sileää ja tästä eteenpäin sileää, porokuvio (39 kierrosta, kolme mallikuviota rinnakkain), sileää yksi kierros, 5+2 kierrosta joustinneuletta.

Langat: Punainen ja vihreä 7 Veljestä lankaa, valkoinen jotain vanhaa

Tausta: Edellisestä neulomuksestani oli jäänyt reilusti punaista ja vihreää 7 Veljestä lankaa. Tavoitteena oli kutoa sukat kerrankin itselleni! Tarvitsin niitä, sillä huolimatta useista muille kudotuista sukista, itselläni ei kaapissa ollut ainoitakaan villasukkia! Muutamat kaupasta ostetut vähän villasukan näköiset tosin löytyi, mutta itsetehdyt oli ollut viimeksi varmaankin peruskoulussa. Halusin vihdoin myös kokeilla kutoa jotain ihan 'oikeaa' kuvioa neuleeseen. Tein näitä joulun 2006 tienoilla, joten Hanna Jaacks:n kirjasta löytynyt porokuvio tuntui oikein ajankohtaiselta, värit muutin lankavalikoimani mukaisiksi.

Kutominen: Silmukkamäärää piti miettiä hetki, jotta sain sovitettua kokonaisia poroja. Loin 54 silmukkaa, jolloin vierekkäin tuli oikein sopivasti kolme kuviota (yhden leveys 18 silmukkaa).

Aloitin vihreällä joustinneuleella (5 krs), yksi kierros sileää ja sitten kuvio sileällä neuleella. Kudoin kuviota kuljettaen mukana toista käyttämääni lankaa (punaista ja vihreää/ valkoista ja vihreää/ punaista ja vihreää). Vähitellen huomasin taktiikkani ongelmat: jotain väriä ei tarvinnut yli puolella kierroksella, joten sukan sisäosaan jäi pitkän pitkiä lankoja... Löysin tähän ratkaisuksi mukana kuljetettavan langan kiertämisen noin viiden silmukan välein siinä vaiheessa käytössä olevan langan taakse. Kuvion jälkeen vihreällä yksi sileä kierros ja joustinneuletta viisi kierrosta sekä  punaisella kaksi kerrosta joustinneuletta. Kantapää ja kavennukset punaisella, sitten vihreää mukaan reunakuvioon, kolme kierrosta punaista, kaksi valkoista, kolme punaista, reunaosaan vihreää ja punaista ja yksi kierros punaista ennen kärkikavennusta.

341274.jpg

Sukat tuntuvat oikeastaan kuin tossuilta. Varsista tuli ainakin lämpimät sisälle jääneistä langoista johtuen. Joustinneuletta ihan alussa olisi voinut olla vähän enemmänkin ehkä, yläosa venyy hiukan käytössä, kun varsi ei jousta laittaessa sukkaa jalkaan. Olin vuosia sitten enemmän kutoessani miettinyt, ettei moisia kuvioita voi osata, mutta eihän siinä ollut mitään vaikeaa! Seurasi vain ohjeesta, minkäväristä lankaa ja montako silmukkaa. Reunakuvion oppi jo muistamaan ilman ohjettakin. Nyt vaan toivomaan, että kunnon talvi vihdoin tulisi!