Havahduin yläasteella huomaamaan, että maapallo on tuhoutumassa. Seuraava havaintoni oli, että ihmiset kulkevat laput silmillä eivätkä välitä. Pienellä paikkakunnalla ei ympäristötoimintaa ollut. Kyselin vaikuttamismahdollisuuksista postitse (huom. todellakin kirjeellä, silloin en ollut vielä edes kuullut sanoja 'internet', 'sähköposti' tai 'mikrosoft'). Sain joitain esitteitä. Erityisesti mieleeni jäi Greenpeacen vertaus maailman tämän hetkisestä historiasta yhteen vuoteen. Muistelen sitä summittaisesti. Jos oletettaisiin maapallon syntyneen yhden kalenterivuoden alussa, ihminen olisi ilmaantunut maapallolle jouluaattona. Teollinen vallankumous olisi alkanut vähän ennen vuodenvaihdetta ja muutamien viimeisten sekuntien aikana ihminen olisi tuhoamassa kaiken elämän mahdollisuudet maapallolta.

Onko ihmisellä oikeus käyttää maapallo itsekkäästi täysin loppuun? Ihmisellä on muihin eläimiin nähden ylivertaiset mahdollisuudet käyttää luontoa omiin tarkoitusperiinsä. Luonto ei lyhyellä aikavälillä voi välttämättä puolustautua. Entä miksi suostumme elämään maailmassa, jossa talouskasvu määrittelee ihmisyytemme? Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Kaiken kehityksen tuloksena tuhoamme itsemme ja kauniin planeettamme? Tulossa hirmumyrskyjä, kuivuutta, napajäätiköt ja Siperian ikirouta kenties sulavat, jolloin merenpinta nousee. Golf-virran suuntakin voi kääntyä, jolloin täällä ei todellakaan 'nautita ihanista lämpenevistä keleistä'.

                338247.jpg                                                                                             Muistatko vielä talven?

Ilmastonmuutos on saatava aisoihin NYT. Ilmasto on maapallolla muuttunut ennenkin, mutta ei näin, että se yhden ihmisen elinkaaren aikana olisi silmin nähtävissä. Ethän unohda, miten poikkeuksellisen pitkä viime kesä oli. Ja entä tämä syksy - eivätkö vesisateet ole pikemminkin syksyä kuin tammikuun puoliväliä? Ilmastonmuutos ei hidastu, jos teollisuus ei vähennä päästöjään, energiapolitiikka ei muutu, yksityisautoilu ja lentokoneliikenne eivät vähene, jos suuria linjoja ei korkeilla tahoilla muuteta ja pakoteta kaikkia vastuuseen maapallostamme. Kaikki politiikka, pörssitoiminta, runous, kaikki on turhaa, jos maailmamme tuhoutuu.

Pienetkin valinnat merkitsevät ja ennen kaikkea ne ovat oikein. Älä kuitenkaan anna sysätä vastuuta pelkästään yksilölle, vaan vaikuta laajasti ympäristöpolitiikkaan. Viimeksi minulla oli kumisaappaat lapsena, vaaleanpunaiset. Tänä syksynä hankin siniset ja niille on nyt tammikuussakin käyttöä. Kuulin tänään termin ilmastonmuutoskeli. Vaikka säät vielä tästä kylmenisivätkin, jotain on pysyvästi muuttunut.

Mitä voi tehdä:
1) Ota selvää.
2) Vaikuta päätöksentekoon. Äänestä ja/ tai ota kantaa.
3) Vähennä sähkönkulutusta: valmiustilat vievät valtavan määrän sähköä, hiukan viileämmässä huoneessa tarkenee, valojen ei tarvitse palaa joka huoneessa, energiansäästölamput tulevat pitemmän päälle paljon halvemmiksi kuin tavalliset.
4) Valitse uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.
5) Lajittele jätteet (biojäte ja metallit, muovit, lasi, paperi, ongelmajätteet, pahvi jne.)
6) Älä osta mitään turhaa. Kierrätä. Huomioi ekologiset arvot ostoksissasi ja kassissasi.
7) Käytä julkisia kulkuvälineitä ja pyöräile tai kävele. Älä lennä.
8) Käytä lähi- ja luomuruokaa. Vähennä lihansyöntiä. Älä tupakoi.
9) Lähde mukaan kansalaistoimintaan. Joukossa on voimaa.

Linkkejä: Tietoa ilmastonmuutoksesta 
Tulevaisuuden voima
George Monbiot'n englanninkielinen artikkeli
Lupauspankki ja tietoa

Testaa ekologinen jalanjälkesi englanniksi suomeksi