Minä ja käsityöt - neuloen ja virkaten

Ennen kouluunmenoa kokeilin patalapun virkkaamista ja auttelin joskus äitiä lankavyyhtien kerimisessä. Niiltä ajoilta minulle taisi jäädä jokin kiva pistos lankoja kohtaan. Koulussa käsityötunnit olivat kuitenkin todella vaikeita. En tykännyt neulan tai myöhemmin ompelukoneen käytöstä ollenkaan. Käsityötunneilla piti koko ajan kysyä neuvoa opettajalta. Jälkeenpäin ajatellen tuntuu, että vietin kaikki käsityötuntini seisoen jonossa ja harmitellen, etten osaa paremmin ja että taas meni jokin pieleen. Mutta neulominen ja virkkaaminen olivat todella mukavia silloin harvoin kun niitä koulussa oli.

Luultavasti joskus yläasteelle siirtymisen tienoille sain lahjaksi neulomiskirjan (Hanna Jaacs: Nyt neulomaan). Sen innoittamana tein useammat sukat ja yhdet vähän epäonnistuneet vaaleanpunaiset lapaset. Virkkausta aloin harrastaa vähitellen myös, muutama liivi ja myssy syntyivät ja myöhemmin pieniä liinoja, tyynynpäällisiä ja rullaverhon reunuksia. Kirjasta opettelin hiukan erilaisia silmukoita, mutta muuten en muista, että varsinaisia virkkausohjeita olisin koskaan nähnyt, vaan otin kuvioihin mallia muiden tekemistä liinoista. Hiukan hassua ehkä, mutta onnistui se niinkin.

Innostus jatkui kausiluontoisesti. Saattoi mennä parikin vuotta etten tehnyt mitään, mutta aina välillä jäin koukkuun muutamaksi kuukaudeksi tekemään sukkia tai virkkaamaan liinoja. Opiskelujen alussa varsinkin oli rentouttavaa myöhään iltaisin hetki vain ajatella ja virkata. Yksi iso lankakerä ja pieni virkkuukoukku riittivät pitkään. Yleensä talvisin on ilmaantunut myös muutama sukkapari.

Pidän itseäni "sunnuntaineulojana". Minusta on kiva tehdä helppoja juttuja telkkarin katselun lomassa. Nyt kylläkin,  kun olen alkanut pitää omaa blogia ja seuraillut muiden käsityöblogeja, on minussakin herännyt halu kehittyä ainakin vähän käsitöiden tekijänä ja kokeilla tehdä erilaisia juttuja. Haavelistalla ovat ainakin huivi, villapaita, vauvan vaatteita.... Ehkäpä uskaltaudun kokeilemaan uusia haasteita, jos vain aika ja muut seikat sallivat. Neulominen on mielestäni äärimmäisen rentouttavaa ajanvietettä!